Taktil väska

En taktil väska innehåller olika hjälpmedel och kan användas som stöd för personer med olika funktionsvariationer under ett kulturbesök eller aktivitet. Föremålen i väskan kan bland annat hjälpa med att förankra sig i stunden – för att bättre kunna ta del av föreställningen eller aktiviteten.

En taktil väska kan innehålla flera olika föremål och variera beroende på besöksmål. Föremålen ska inte föra ljud som kan distrahera andra. I väskan kan man ha hörselskydd som dämpar ljud och är effektivare än öronproppar. En balansdyna kan minska på orolighet i kroppen och beaktar kroppens behov av rörelse. En balansdyna kan man sitta på, lägga bakom sin rygg eller ha under fötterna. Tangles är taktila föremål som man kan vrida och vända på. Tanglen har olika ytor och känns skön i handen. Tanglen hjälper bland annat koncentrationen och håller händerna aktiva. Även taggbollar eller ärtpåsar kan kännas trevligt i handen. De kan också användas för att beröra eller massera ett ställe på kroppen, vilket kan  ha en lugnande effekt. En mjuk nalle eller kramvän kan komma till hands om en pjäs känns spännande. Med en timer-klocka kan man lätt följa med hur länge ett evenemang, en föreställning eller en aktivitet tar. 

I väskan kan det också finnas en presentation av utrymmena och lättläst information om kultur besöket samt föremålen i väskan med hjälp av bilder och symboler. Då man har en taktil väska att låna ut, är det viktigt att information om den finns lättillgänglig, så att besökare känner till den och kan boka den inför sitt kulturbesök. Hjälpmedel som används i skolan, i gruppverksamheter eller rehabilitering och hemma skall även alltid vara välkomna med på ett kulturbesök. För den som inte tar med egna föremål kan väskan vara ett betydelsefullt alternativt. Väskan i sig förmedlar också att alla, oberoende funktionsvariation eller behov av hjälpmedel, är välkomna att ta del av kulturen. 

Skapad av Luckan (2019) i samarbete med Svenska Teatern och Nylands Svenska Ungdomsförbund

Producent: Elin Sundell
Film & editering: Jonny Forsman

I videon: Teaterföreställningen Mitt och Ditt och Mitt i LillaLuckan i Helsingfors

Skip to content