Lugna rum

Alla människor är unika, har olika behov och sätt att återhämta sig. En del personer kan inte filtrera bort sinnesintryck, utan tar in alla intryck hela tiden. För många intryck kan leda till att man blir trött och utmattad. För att orka ta del av ett kulturevenemang eller en aktivitet kan man därför behöva hämta krafter, vila eller ta en paus i ett lugnt rum.  

Ett rum är vilsamt och lugnande om det ger få och lugna sinnesintryck. Ett lugnt rum kan vara helt vitt, gärna med mjuka, vita draperier eller gardiner. Draperierna dämpar ljud men ger också en mjukare känsla. Om rummet är helt vitt så ger det inte heller så många synintryck. Eftersom synsinnet är det sinne som ger oss mest intryck av vår omvärld, är det bra att minska synintrycken. Några få saker vill man ändå ha att vila ögonen på i ett lugnt rum. Det kan till exempel vara en lampa eller något fint föremål, att se på eller hålla i handen. Om man väljer att ha en lampa som växlar färg bör växlingarna gå i lugn takt. 

Musik ger stora möjligheter att växla tempo och kan alltså också hjälpa oss att gå ner i varv. Lugn musik bör vara i ett tempo som håller sig under 60 slag per minut. Ett lugnt rum kan vara ett permanent rum som byggs upp i anslutning till till exempel ett kulturobjekt. Det kan också göras som en enklare variant som man lätt kan bygga upp och sen riva ner igen för att flytta till ett annat ställe. Då kan man använda sig av vanliga vita lakan, ljusslingor, en skön sittplats, lugn musik och något enstaka vackert föremål. En varm filt kan också bidra till en omslutande, trygg känsla som inger lugn. Ett litet lugnt krypin kan göra stor skillnad, man får ladda batterierna för att sen igen vara mottaglig för nya intryck och upplevelser.

Skapad av Luckan (2021) i samarbete med FDUV och Seminarieskolan.

Producent: Elin Sundell
Film & editering: Jonny Forsman

I videon: Ett barn tillsammans med sin assistent i ett lugnt rum i Seminarieskolan och en barnkulturproducent som bygger upp en enklare variant av ett lugnt rum i LillaLuckan i Helsingfors.

Skip to content