Sakkunniga
Behöver du inspiration, information eller fortbildning på svenska? Här listas professionella, som är specialiserade eller sakkunniga på mångfalds- och tillgänglighetsfältet.
Du kan även boka en kort föreläsning av Luckan, om tillgänglighet och sidans innehåll.
Ad Astra främjar fester, muntligt berättande och dialog. Organisationen stöder utbildnings- och kulturfältet i frågor som gäller hur man firar fester som passar för alla barn och som synliggör ett mångsidigt kulturarv. Ad Astras experter kan anlitas för utbildningar och bidrar med kunskap och konkreta redskap.
Ad Astra gör tillsammans med Fokus r.y. den mångkulturella festkalendern som finns både tryckt och i digital form: festkalendern.fi. Ad Astras ungdomsverksamhet Tillsammans för Finland (TFF) har unga berättare som besöker skolor. TFF är öppet för alla unga som vill lära sig berättande och metoder för interreligiös/kulturell dialog. TFF ordnar också food-sharing och andra events.
Barnavårdsföreningen (BF) är Finlands äldsta barnskyddsorganisation. Som Finlands enda svenska barnskyddsorganisation har de ett särskilt ansvar att producera svenskspråkig service till barn och familjer. Föreningen arbetar för en bättre barndom, ett stärkt föräldraskap och ett barnvänligare samhälle. Organisationens sakkunniga erbjuder fortbildning för personal inom branschen och ger också stöd och råd till barn och familjer som upplever vardagen som utmanande – exempelvis på grund av skilsmässa eller neuropsykiatriska problem.
Lättläst står i fokus för Bokpils verksamhet. Bokpil ger ut pedagogiskt lättlästa böcker och extramaterial för alla åldrar, från förskolan och skolan till vuxna och seniorer. Böckerna handlar om många olika ämnen och kan läsas av alla. Lättlästa böcker lämpar sig också för att lära sig svenska och andra språk.
Kulturell och språklig mångfald kännetecknar Colorit ry.rf.:s verksamhet. Colorit främjar intresset för olika kulturer i Finland och internationellt genom att arrangera och delta i flerspråkiga evenemang, träffar och skrivarkurser.
Ekvalita är ett företag som specialiserat sig på jämställdhet, likabehandling och inkludering sedan 2008. Ekvalita lägger fokus på normen, och inte på de personer som avviker från normen. Det betyder att
Ekvalita hjälper sina kunder att se hur olika handlingar och kommentarer utesluter och begränsar människor från att känna sig trygga och inkluderade. Ekvalita utbildar, håller workshops och utvecklar material för att stöda mer inkludering och mångfald för såväl stora som små.
Ekvalita har erfarenhet av att arbeta med intresseorganisationer och med personer med funktionsvariation, i frågor som handlar om att öka inkludering, mångfald och självförtroende. Ekvalita arbetar också med organisationer som vill bli mera medvetna om
vilka begränsande och uteslutande normer som hittas i organisationen (unconsious bias), samt hur organisationen kan bli mer tillgänglig och inkluderande.
FDUV är intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) i Finland. Organisationen sprider information och påverkar attityder samt erbjuder stöd, råd och gemenskap för personer med IF och deras anhöriga. FDUV har även lång erfarenhet av att ordna läger med konst- och kulturtema för personer med IF eller liknande funktionsnedsättning och de egna lokala DUV-föreningar ordnar anpassad fritidsverksamhet.
Finlandssvenska Teckenspråkiga r.f. arbetar med intressebevakning och revitalisering av det finlandssvenska teckenspråket. Som en minoritet i minoriteten har språket länge fått kämpa för sin roll i samhället. Föreningen vill ge döva, deras anhöriga och andra intresserade en möjlighet att stärka sina identiteter och se det positiva i det finlandssvenska teckenspråket. Verksamheten innehåller bland annat medlemsträffar, familjeevenemang och diverse utflykter på finlandssvenskt teckenspråk. Utöver detta arrangeras seminarier, kurser och workshoppar om finlandssvenskt teckenspråk och den finlandssvenska dövkulturen.
Finlands Dövas Förbund (FDF) är en intresse-, expert- och serviceorganisation som främjar teckenspråkigas mänskliga rättigheter och jämlika möjligheter i samhället. En teckenspråkig person kan vara döv, ha en hörselnedsättning eller höra normalt.
Förbundet ger ut information om och på de båda nationella teckenspråken, det finska och finlandssvenska teckenspråket. Serviceutbudet är tillgängligt för teckenspråkiga i alla åldrar och deras familjer.
FMA - Funktionsrätt med ansvar strävar till att förverkliga jämlikhet och full delaktighet för personer med funktionsvariationer inom den svensk- och teckenspråkiga befolkningen i Finland. Tillsammans representerar förbundet ca 800 funktionshindrade personer som har svenska eller finlandssvenskt teckenspråk som första språk.
Förbundet förlägger en tidning SOS Aktuellt som för de finlandssvenska funktionshindrades talan. Tidningen är ett aktivt debattforum som välkomnar debattinlägg och som också själv startar och för samhälleliga debatter. Idag har tidningen över 5000 prenumeranter.
Folkhälsans verksamhet främjar hälsa, livskvalitet och gemenskap för alla åldrar. Barn, ungdomar och familjer kan få stöd och hjälp på olika sätt.
Folkhälsan betjänar bland annat familjer där barn eller ungdomar har neuropsykiatriska problem av olika slag eller specifika svårigheter i utvecklingen. Det kan till exempel vara frågan om kontaktstörningar, svårigheter med motorik och inlärning, koncentrations- och beteendesvårigheter samt sociala eller emotionella svårigheter. Inom detta område erbjuds utredningar, terapier och stödsamtal samt diskussionsgrupper och kurser för barn, unga och familjer.
folkhalsan.fi/
Folkhälsan arbetar även för att främja kommunikativt- och specialpedagogiskt tillgängliga miljöer. Målsättningen är att skapa optimala förutsättningar till delaktighet och självständighet, hitta nya verktyg och sätt att handla - allt för att möjliggöra och underlätta kommunikationen i olika miljöer och gemenskaper.
Johan Wikström Consulting Oy Ab har kunskap och erfarenhet inom hörselområdet. Utöver information om hörselhjälpmedel i samband med hörapparater, ges även konsultation kring bemötande av personer med hörselnedsättning och välmående.
Servicen Kultur för alla vill främja kulturtjänster som tar hänsyn till olika slags besökare och aktörer. Organisationen stöder kulturfältet i frågor gällande tillgänglighet och mångfald genom bland annat information, kunskap och konkreta redskap. På hemsidan finns bland annat samlat material om och redskap för hur tillgängligheten kan förbättras på kulturfältet och inom olika konstgrenar.
Kultur för alla koordinerar bland annat projektet Kaikukortti Kaikuu. Målet med Kaikukortti är att förbättra möjligheterna för mindre bemedlade ungdomar, vuxna och familjer att ta del av konst och kultur.
Luckan är ett finlandssvenskt informations- och kulturcenter. Luckan arbetar med kulturverksamhet för alla åldrar, samt ungdoms- och integrationsfrågor. Informationstjänsterna består av bland annat av fortbildningar av olika slag, föreläsningar och individuell handledning.
Integrerande kulturverksamhet, integrationsfrågor och vägledning för invandrare utgör även en stor del av verksamheten. I huset finns sakkunskap om Luckans alla verksamhetsområden.
LL-Center arbetar med och för lättläst på svenska i Finland. LL-Center ger ut en lättläst nyhetstidning, samt informerar om och lånar ut lättlästa böcker. Verksamheten innefattar även olika tjänster kring lättläst, bland annat bearbetningar till lättläst, översättningar och granskning av lättlästa texter. LL-Center erbjuder även kurser i att skriva lättläst, samt utbildar läsombud och frivilliga högläsare.
Lärum är en hjälpande hand i inlärningen. Lärum utvecklar och erbjuder verktyg för anpassade inlärningsmiljöer och sprider kunskap om särskilda behov i inlärningen. Lärare och annan personal som arbetar med personer som behöver stöd i inlärningen, kan få stöd och handledning kring olika material.
Läromedel, lättlästa böcker, spel, sinnesmaterial, bollprodukter och mycket mera hittas här: shop.larum.fi
Papunet verkar för tillgänglig och jämlik kommunikation. På Papunets webbplats finns information om talhandikapp och material för samspel och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK). Här samlas även information om hjälpmedel och tolktjänst för talhandikappade personer. Sidorna innehåller också ett bildverktyg med en bildbank för att kunna skapa eget bildmaterial för olika situationer.
Papunets spelsidor innehåller anpassade spel, aktiviteter och uppgifter samt sagor och lättlästa berättelser. LL-bladet med symbolstöd (LL-center och Papunet) hittas också här.
Project liv är en förening vars mål är att skapa mer glädje i vardagen för långtidssjuka barn, deras familjer samt för barn som har en långtidssjuk förälder oberoende av diagnos. Föreningen hjälper till att skapa glädje i sjukdomstillvaron genom att t.ex. genomföra färggranna sjukhusinredningar, leverera pysselpåsar till sjukhus samt ordna drömdagar och evenemang med kulturella inslag.
Föreningen jobbar också för de svenskspråkigas rättigheter att få hjälp på sitt eget modersmål på sjukhusen genom att översätta och publicera olika vårdrelaterade broschyrer samt eget material.
Psykosociala förbundet finns till för att stöda då någon drabbas av psykisk ohälsa. Förbundet arbetar med att påverka attityder i samhället och sprida information om psykisk hälsa och ohälsa. Förbundet erbjuder också telefonrådgivning, kurser inom psykosocial rehabilitering, virtuellt stöd och stöd via de egna medlemsföreningarna, som finns på olika håll i Svenskfinland och på Åland.
Regnbågsankan r.f. är en förening för alla som tillhör en sexuell minoritet, en könsminoritet eller är intresserade av frågor som berör sexuella minoriteter och könsminoriteter i Svenskfinland.
Föreningens syfte är att främja jämlikhet och motarbeta diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck, samt att erbjuda möjlighet till kultur, social samvaro och stöd för hbtiqa+-personer och deras närstående på svenska. Regnbågsankan finns också till för de som inte vet om de tillhör någon viss grupp eller inte vill definiera sig.
SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf är en samarbetsorganisation inom funktionshinderfältet i Svenskfinland. Förbundets syfte är att främja och förverkliga jämlikhet och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning och deras närstående. Det här görs genom juridisk rådgivning och intressebevakning, stödpersonsverksamhet samt utdelning av bidrag till den sociala sektorn.
Sandra Westerholm Oy Ab ger utbildning i och introducerar kommunikationssättet som bygger på tecken som stöd. Tecken som stöd kan stödja både barn och vuxna som har en hörselskada, dövhet, funktionsnedsättning eller någon språkstörning. Att använda tecken kan också stödja de som är sena eller mitt i sin språkutveckling. Verksamheten som företaget erbjuder riktar sig till familjer, personal inom utbildningsväsendet och andra instanser.
Svenska hörselförbundets syfte är att utgöra en förbindelse mellan svenska lokalföreningar för hörselskadade i Finland och arbeta för de svenskspråkiga hörselskadades intressen. Förbundet vill fästa allmänhetens och myndigheternas uppmärksamhet på svårigheter som den hörselskadade möter i det dagliga livet.
Publikarbetsavdelningen på Svenska Teatern arbetar målmedvetet för att öka stödfunktioner och verksamheter som gör teatern mer tillgänglig för alla – oberoende funktionsvariation. Teaterns publikarbetare deltar i flera olika samarbeten och kan ge information samt tips om publikarbete.
Teaterns föreställningar och andra evenemang tillgängliggörs på olika sätt. Verkstäder eller pjäsintroduktioner kan anpassas efter deltagarnas behov. En taktil väska kan lånas som stöd under kulturbesöket. Utöver detta görs även andra projekt, där målgruppen väljs enligt den positiva särbehandlingens principer.
Kontakt-, studie och skrivtolkning kan inkludera personer som har nedsatt hörsel, är döva eller hörande med olika modersmål. Sakkunniga företag kan erbjuda professionell tolkning vid olika tillfällen, undervisning i teckenspråk och stödtecken, samt förmedling, utbildning och andra tjänster.
Till allmänna tolkningsuppgifter hör bland annat tillställningar på arbetsplatsen, evenemang, hobbyer, samt kurser och läger. Tolken beställs av en myndighet, eller av brukaren av tolktjänsten. Även andra samfund och privatpersoner kan köpa tolktjänster vid behov.
Tillgänglighetsteamet övervakar att tillgänglighetskraven i lagen om tillhandahållande av digitala tjänster uppfylls. Tillgänglighetsteamets uppgift är att arbeta för ökad digital tillgänglighet i Finland. Teamet vägleder och övervakar organisationer i deras arbete att erbjuda digitala tjänster som uppfyller kraven på tillgänglighet.
En central del arbetet är att öka kunskapen om digital tillgänglighet. Detta görs genom bland annat webbinarier och publicering av aktuell information om tillgänglighetskraven på den egna webbplatsen.
Ålands handikappförbund är en intresseorganisation som arbetar för personer med funktionsnedsättning på Åland.
Förbundets huvudsakliga uppgift är påverkansarbete. Förbundet bevakar och främjar mänskliga rättigheter i enlighet med Förenta Nationernas (FN) konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Samarbetar görs med medlemsföreningar, myndigheter och andra organisationer för ett samhälle där alla kan delta fullt ut.
Förbundet sprider information i samhället om frågor som berör personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga, exempelvis genom projekt, föreläsningar och olika informationstillfällen.