Punktskrift

Skapad av Luckan (2020) i samarbete med Förbundet Finlands Svenska Synskadade

Producent: Elin Sundell
Film & editering: Jonny Forsman

I videon: Punktskriftskurs och sagostund i Helsingfors centrumbibliotek Ode

Punktskrift, som även kallas braille, är ett komplett skriftspråk som ersätter läsning med ögonen. Man kan läsa punktskrift med sina fingertoppar. Punktskriftstecken består av upphöjda punkter. För personer som inte kan läsa med ögonen används punktskrift inom alla livsområden, och är oerhört viktigt då man vill uttrycka sig i skrift eller läsa själv utan att förlita sig på uppläsning av andra. 

Punktskrift kan användas till stort som smått, från att läsa skönlitteratur och till att ta del av praktisk information. Till exempel på medicinförpackningar, i hissar och på tågens sittplatser. Man kan märka saker i omgivningen, såsom burkar, flaskor och förpackningar i kök och badrum, så att någon med synnedsättning lättare kan veta vad de olika burkarna innehåller. Den som har synnedsättning kan göra små anteckningar, spela spel, läsa noter, tidningar och böcker med punktskrift. I böcker som är skrivna i punktskrift kan taktila lösningar stärka förståelse och upplevelsen för den läsande. Bilder kan till exempel ersättas med något man kan känna på, som tyger och figurer.

Punktskriftssystemet är uppbyggt av sex punkter, som man kan se och känna på för att läsa med fingrarna. Dessa sex punkter i olika kombinationer räcker för att skriva alla bokstäver, siffror och skiljetecken. Skriftspråket skapades av fransmannen Louis Braille på 1800-talet och används runt om i världen. För att skriva punktskrift behövs papper, en punktskriftsmaskin och kunskap om skriftspråket. Ett mindre hjälpmedel som man lätt kan bära med sig för att  skriva anteckningar på punktskrift kallas reglett. Med hjälp av en punktskriftsdisplay kan man använda punktskrift på datorn, och därmed skriva, läsa på nätet och delta i sociala medier. 

Genom att använda och erbjuda material i punktskrift kan fler inkluderas. Samtidigt uppmärksammas att människor ser olika bra och kan läsa på olika sätt. Punktskrift ökar möjligheterna till kommunikation och är till glädje och nytta både i arbete och på fritiden. 

Skip to content